Home

De uitvaartdienst

Werkwijze

Afscheid nemen

Rouwverwerking

Teksten en gedichten

Contact

Neem de tijd om afscheid te nemen!

Tijd maken voor het afscheid, tijd maken voor het sterven, tijd maken voor rouw, dat geeft leven. Het duurt een paar jaar, maar wie weet wat de dood is, ontdekt de waarde van het leven; om voort te leven met waardevolle herinneringen. En die herinneringen willen we koesteren.
De zogenaamde 5 stadia van verdriet zijn inmiddels diep verankerd in de huidige cultuur - ontkenning, boosheid, onderhandelen, depressie en acceptatie.


Voor sterven is geen recept. Voor rouwen om de dood ook niet. Anderen zullen proberen hun best te doen en u overladen met goed bedoelde adviezen. Maar, zoek je eigen weg. Neem de tijd, om bij het sterven er te zijn. Dan maar in machteloosheid. Zoek je eigen rituelen om het afscheid te vieren. En schrijf op wat er gebeurt, om later met meer afstand pas te begrijpen wat er echt gebeurde. Dat verzoent je ook met de dood. Zoek je eigen weg, leef met aandacht en versta de tekens die op je pad komen. Ook na de dood. Want de doden trekken met ons mee, als engelen. Ze zorgen voor ons. En spreken tot ons.


Hou die ervaringen niet voor jezelf. Spreek er over met naasten, met dierbaren. En vier het leven van de naasten die er niet meer zijn. Maak je eigen rituelen!

                          Wie de dood ervaren heeft, beseft meer de waarde van het leven.

In plaats van voor te schrijven hoe iemand moet rouwen, zou het meer helpen om een andere, bevrijdender boodschap te brengen die gebaseerd is op wat de wetenschap nu begint te ontdekken: de meeste mensen zijn veerkrachtig genoeg om op eigen kracht hun verlies te verwerken zonder stadia, fasen of taken.

En daarvoor zijn rituelen een belangrijk onderdeel geworden van het afscheid nemen. Het ritueel begeleiden bij afscheid begint steeds meer bekend te worden. Ongeacht geloofs- of levensovertuiging verdient ieder mens een waardevol afscheid.
Henry van Heemstede Obelt is inmiddels al enige tijd actief als ceremonieleider bij afscheid en heeft al vele nabestaanden bijgestaan om in de passende vorm en met de aansprekende inhoud van de uitvaartplechtigheid afscheid te nemen van een dierbare.

Ik kan u een aantal praktische handreikingen geven, die voor u en de omgeving in rouw, tot steun kunnen zijn.
Woord van troost - Scheldelaan 89 - 4615 BJ - Bergen op Zoom - info@woordvantroost.nl - tel. 06-203.934.43