Home

De uitvaartdienst

Werkwijze

Afscheid nemen

Rouwverwerking

Teksten en gedichten

Contact

Rouwverwerking

                                        “Ieder mens rouwt verschillend”

Op een moment dat u iemand nodig heeft voor een luisterend oor, mag u mij altijd bellen. Dit kan zijn als iemand erg ziek is en wil praten over datgene wat hem of haar bezighoudt. Zo kan er de behoefte ontstaan om samen een moment van afscheid te creëren met het gezin, of al samen te kijken naar de afscheidsviering.

Niemand denkt graag aan het moment dat hij afscheid moet nemen van diegene die dierbaar is. Toch geeft het op een bijzondere manier ook rust om hier over te praten of dat gevoel onder woorden te brengen.

Een ander moment zou kunnen zijn na het overlijden van een dierbaar iemand om samen te kijken naar de invulling van de afscheidsviering.

De periode van verdriet is voor ieder mens verschillend. Met behulp van persoonlijke rituelen kan dit verdriet een plaats krijgen, bijvoorbeeld door een nagedachtenisplek thuis. Een hoekje in huis biedt plaats aan een mooie foto van de overledene, een kaarsje, verse bloemen en is een plaats om af en toe tegen de overledene te praten. Ook het graf, de plek waar de asurn staat of waar de as is verstrooid, is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun rouwverwerking. Het verzorgen van een gedachtenisplek kan rust geven, omdat dat een plek is waar verdriet ongestoord kan zijn. Want we laten niet los, maar houden de ander op een andere manier vast. Ieder mens kan een eigen manier vinden om daar mee om te gaan. Als omstanders kunnen we het beste luisteren en niet oordelen, geen opdringerige raad geven, maar er gewoon zijn in het verdriet van de ander.
Woord van troost - Scheldelaan 89 - 4615 BJ - Bergen op Zoom - info@woordvantroost.nl - tel. 06-203.934.43