Home

De uitvaartdienst

Werkwijze

Afscheid nemen

Rouwverwerking

Teksten en gedichten

Contact

De uitvaartdienst

Een standaard uitvaartdienst bestaat niet. Het mag tegenwoordig persoonlijk zijn, want elke mens is uniek en dat mag tot uitdrukking komen in een uitvaartdienst. En ofschoon het plakje cake nog vaak voorkomt is de trend. dat er een andere invulling gegeven wordt aan het geheel. Maar vaak is het voor nabestaanden, waarbij een overlijden zich plotseling voordoet, moeilijk om daarop in te spelen.

Daarom is het verstandig om van te voren een wensenlijst op te stellen. Een van die wensen is bjvoorbeeld de keuze van het voertuig waarin men vervoerd wil worden; een koets, een witte auto, of per fiets. Een fervent motorrijder wil naar zijn laatste afscheid vervoerd worden op een zijspan. Of een vrachtwagenchauffeur wil met zijn truck naar het crematorium gereden worden. Het is allemaal mogelijk. Maar let op! Er hangt altijd een prijskaartje aan. De keuze van muziek is ook een belangrijk element in de uitvaart; wordt het Marco Borsato of toch een meer klassiek stuk? Allemaal vragen die beantwoord moeten worden.

Wat verder opmerkelijk is dat het beeld dat mensen van hun eigen uitvaart hebben onderhevig is aan leeftijd. Jonge mensen bekijken de uitvaart wat romantischer en willen liever begraven worden, terwijl oudere mensen eerder kiezen voor een crematie. En laat die eigen keus op voorhand ook weten aan familie. Dat geeft voor hen als nabestaanden een stukje rust en troost. Dan kan worden gezegd: “Dat is wat pa, ma, broer of zus wilde.”

Hoe dan ook, het mag duidelijk zijn dat een uitvaart geen standaard ritueel meer is vol tradities, maar dat iedereen hier zijn persoonlijke invulling aan geeft en wil geven. Ieder mens is natuurlijk uniek en moet zijn eigen invulling aan zijn uitvaart kunnen geven.
Woord van troost - Scheldelaan 89 - 4615 BJ - Bergen op Zoom - info@woordvantroost.nl - tel. 06-203.934.43